9°C

Beograd

Photo: Printscreen- y-tube

Izvor: Tanjug

DELTA SOJ DOMINANTAN U EVROPI! Preliminarni dokazi sugerišu da su obe doze vakcine protiv Kovid-19 potrebne!

- EVROPSKA agencija za lekove (EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ( ECDC) u svom poslednjim izveštaju ocenjuju da ce Delta soj virusa do kraja avgusta predstavaljti 90 odsto svih virusa SARS-CoV-2 koji cirkulišu u EU.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVAK DOBIO NEMCA PO ŠESTI PUT: Nastavlja prema teniskom tronu!

NEDIMOVIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": "Tržište traži standardizaciju pakovanja paradajza!"

EKSKLUZIVNO ZA HAPPY TV: OVAKVA JE ATMOSFERA U TOKIJU, naši sportisti su spremni za NOVE POBEDE NA OI

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDELJAK: Vraćaju se PAKLENE VRUĆINE, ali nas večeras čeka i NAGLA PROMENA!

- Dva najznačajnija medicinska centra u EU upozoravaju da se Delta soj brzo širi Evropom i da može da omete napore usmerene u cilju kontrole pandemije.

Dodaje se da je ovaj soj za 40 do 60 odsto prenosiviji od ranije verzije Alfa i da može biti povezana sa većim rizikom od hospitalizacije.

U EMA i ECDC naglašavaju da je kompletna vakcinacija i dalje najefikasnija u zaštiti protiv Kovid-19 bez obzira na soj virusa.

Preliminarni dokazi sugerišu da su obe doze vakcine protiv Kovid-19 potrebne da bi se obezbedila adekvatna zaštita od Delta varijante.

Posebno se podstiču zdravstveni radnici da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i one sa kojima rade i o kojima brinu.

Kada je reč o tzv ”mešanju vakcina”, gde se za drugu dozi koristi različita vakcina u odnosu na prvu, u EMA i ECDC kažu da još nemaju konačne preporuke, ali da ”postoje dobre naučne osnove za to da će ova strategija biti sigurna i efikasna u vakcinaciji protiv KOVID-19.

Istovremeno, napominje se da je trenutno ”prerano tvrditi da li će i kada biti potrebna dodatna doza vakcine protiv Kovid-19” i da se još radi na informacijama o tome koliko zaštita od vakcina traje, takođe uzimajući u obzir širenje varijanti.

EMA i ECDC pozivaju građane da se i dalje pridržavaju mera kao što su nošenje maski i socijalno distanciranje i napomnju da će to biti važno sve dok se veći deo populacije ne vakocniše.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar