2°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Tanjug

VENECIJANSKA KOMISIJA pozdravlja amandmane i sugeriše unapređenje

Venecijanska komisija pozdravila je danas predložene ustavne amandmane, preporučujući određena unapređenja, uz poziv za učešće i doprinos opozicije u procesu ustavnih reformi.

-Inicijativa vlasti u Srbiji da Ustav iz 2006. godine usklade sa evropskim i međunarodnim standardima, mada samo u oblasti pravosuđa, je dobrodošla, ali parlamentarna opozicija treba da nastavi da učestvuje u procesu ustavne reforme- precizira se u saopštenju Venecijanske komisije, stručnom telu Saveta Evrope za ustavno pravo, u objavljenom mišljenju o nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ PORUČIO ORBANU NAKON CEREMONIJE: Za sve zajedničke projekte koji će doneti mnogo dobrih prilika našim građanima

Pored toga, Venecijanska komisija smatra da ima prostora za poboljšanje sadržine amandmana, posebno u vezi sa izborom i sastavom Visokog saveta sudstva (VS S) i Visokog saveta tužilaštva (VST).

-U poređenju sa situacijom iz 2018. godine, čini se da trenutno postoji neophodan politički zamah u Srbiji za postizanje zadovoljavajućeg rezultata- navodi se u saopštenju i dodaje da je uočeno da se proces javnih konsultacija o ovom nacrtu amandmana može okarakterisati kao "zadovoljavajuće inkluzivan i transparentan“.

Međutim, Venecijanska komisija navodi da u kontekstu trenutne političke situacije u Srbiji - sa jednopartijskom većinom u Narodnoj skupštini i odsustvom parlamentarne opozicije, postoji snažna potreba za usvajanjem inkluzivnog pristupa, kako bi se postigao što širi mogući legitimitet ustavne reforme svih institucionalnih aktera i svih političkih snaga u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: U Srbiju stigao novi kontingent Fajzer vakcina

-Stoga je važno da vlasti u Srbiji aktivno traže učešće i doprinos opozicije- smatra Venecijanska komisija.

U vezi sa sadržinom amandmana, Venecijanska komisija pozdravlja, između ostalog, uvođenje principa nepremestivosti sudija, funkcionalnog imuniteta sudija i tužilaca, ukidanje probnog perioda za sudije i tužioce, kao i odredbu prema kojoj Visoki savet sudstva više neće biti raspušten ukoliko ne donese odluku u roku od 30 dana.

Takođe pozdravlja uklanjanje nadležnosti Narodne skupštine u postupku izbora predsednika sudova, Republičkog javnog tužioca i javnih tužilaca i odlučivanja o njihovom prestanku mandata, kao i izbora sudija i zamenika javnih tužilaca.

Za unapređenje teksta amandmana, eksperti Saveta Evrope preporučuju, između ostalog, da se preispita sastav petočlane komisije, mehanizma za deblokadu izbora članova VS S i VST, u slučaju da ih Narodna skupština ne izabere blagovremeno.

PROČITAJTE JOŠ: VULIN U POSETI PU LESKOVAC: Uspešnost rada načelnika i policijske uprave meri se jedino po tome koliko se obični ljudi osećaju sigurno i bezbedno!

-Postoji opasnost da mehanizam za deblokadu, koji bi trebalo da bude izuzetak, postane pravilo i dozvoli uticaj politike na imenovanja- smatra Venecijanska komisija, naglašavajući značaj postizanja konsenzusa.

Pozdravljajući predlog da VS S bude sastavljen od 11 članova, Venecijanska komisija podseća da bi prema evropskim standardima, najmanje polovinu članova trebalo da čine sudije, izabrane od strane sudija.

Osim toga, iako pozdravlja neophodnost dvotrećinske većine u parlamentu za izbor članova VS S i treba je zadržati, Venecijanska komisija smatra da bi trebalo dodati kriterijume za izbor, definisane tako da umanje rizik od politizacije.

Kada je u pitanju tužilaštvo, Venecijanska komisija primećuje da je ustavnim amandmanima propisano manje tužilaca u sastavu VST nego ranije i poziva na povećanje broja javnih tužilaca izabranih od strane svojih kolega u sastavu ovog tela.

U pogledu vremenskih ograničenja, koja su delimično posledica planiranog raspuštanja trenutnog saziva Narodne skupštine u očekivanju prevremenih izbora na proleće 2022. godine - Venecijanska komisija ističe da nije njena uloga da rešava ova vremenska ograničenja.

Međutim, kako navodi, ključno je da vlasti u Srbiji, kao prioritet, izmene Zakon o referendumu u skladu sa nedavnim preporukama Venecijanske komisije, jer će ovaj Zakon biti primenjivan na ustavni referendum koji će biti organizovan nakon usvajanja nacrta ustavnih amandmana.

PROČITAJTE JOŠ: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ČAČKU: Hospitalizovana su 142 pacijenta, dve osobe su preminule!

Mišljenje Venecijanske komisije je pripremljeno u okviru Mehanizma za koordinaciju ekspertiza, koji je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope, navodi se u saopštenju i napominje da je navedeno mišljenje saopšteno u nezvaničnom prevodu.

Mišljenje Venecijanske komisije razmatraće nadležni odbor Skupštine Srbije, nakon čega će biti poznat konačen tekst amandmana, kao i dalje procedure i rokovi za njihovo usvajanje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad