18°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/ Nivi Tv

Izvor: tanjug

CETINJE: Zavšen protest protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru!

Na Cetinju je završen skup protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, u organizaciji tzv. Patriotsko-komitskog saveza i uz podršku opozicione DPS predsednika Mila Ðukanovića.

Skup je, inače, okupio mnogo manje ljudi od očekivanog s obzirom na to da su prisutni došli iz cele Crne Gore, preneo je deo podgoričkih medija.

Skupu je prisustvovao samozvani mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedejić, inače, raščinjeni svestenik Srpske pravoslavne crkve, ali i bivši direktor Uprave policije i Ðukanovićev aktuelni savetnik Veselin Veljović, kao i mnogi drugi funkcioneri i polslanici DPS.

VAŽNO:

VUČIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA: "Čuvaćemo našu zemlju, slobodu i samostalnost"

KONAČNO! U toku EVAKUACIJA Srpkinje iz Kabula: Vraća se avionom sa državljanima Hrvatske i BiH

HAOS U CRNOJ GORI: "KOMITE" UVLAČE POLICIJU U SVOJU IGRU! Danas protesti na Cetinju, uputili sramne poruke mitropolitu!

AMSS PORUČUJE: Pojačan saobraćaj zbog kraja vikenda

Skoro potpuno lokalizovan požar u VINČI: Evo kakav je KVALITET VAZDUHA u prestoniciProtestnom skupu je prethodila liturgija u Cetinjskom manastiru sa koje je mitropolit Joanikije poručio protivnicima njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru da Crnoj Gori ne priliči da, kako je rekao, bajrače sa bajrakom antifašizma prihvataju ideologiju najvećeg fašiste sa ovog područja - "prokletoga Sekule Drljevića".

Istakavši da poštuje svaku državu - Srbiju i Crnu Goru, mitropolit Joanikije je poručio da njega ne šalje "crkva Srbije", već da ga šalje Srpska pravoslavna crkva.

Podsetio je da je on rođen u Crnoj Gori i da je građanin ove države, te upitao kako je on može da bude okupator svoje države.

Ustoličenje mitroplita Joanikija najavljeno je za 5. septembar u prisustvu patrijarha srpskog Porfiriija, a Veljović je prošle sedmice u autorskom tekstu za jedan crnogorski mediji pozvao pripadnike policije da odbiju poslušnost starešina i priključe se protivnicima ustoličenja.

Protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, u prisustvu patrijarha Porfirija su sve opozicione stranke predvođene Ðukanovićevim DPS-om, brojne nevladine organizacije i pojedinci.

Iako se ustoličenja mitropolita SPC tradicionalno održavaju u Cetinjskom manastiru, oni zahtevjau da se taj čin izmesti u neki drugi objekat na teritoriji Crne Gore izgrađen poslednjih decenija ili u sedištu SPC u Beogradu.

Osnovna poruka okupljenih je da se Crna Gora "nikada neće utopiti u ''srpski svet''", kao i da "ovo nije Srbija".

Deo grada kod Biljarde blokirala je pollicija, koja je na protestu prisutna u velikom broju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHO

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar