2°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: HappyBSC

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: "Narod Donbasa je čvrsto uveren u svoju pobedu"

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji "AKTUELNOSTI" na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: profesor geopolitike Srđan Perišić, Đorđe Vukadinović - Nova srpska politička misao i Zoran Spasić, Centar za saradnju sa zemljama Azije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: "SAD će posredno ratovati sa Rusijom do poslednjeg Britanca, a kad ne bude više Britanije dogovoriće se"

Više o sukobu u Ukrajini, ali i drugim svetskim događajima, pratite u emisiji "AKTUELNOSTI".

Zoran Spasić, Centar za saradnju sa zemljama Azije

- Ono što smo jasno od mogli da čujemo od ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova jeste da je osnovni zadatak Ruske Federacije da obezbedi bezbednost ruskog stanovništva tamo gde Rusi vekovima žive. Za sada je to Donbas, Lugnask, Zaporožje, Herson, Nikolajev, Dnjepropetrovsk i Odesa. Ono što je jako bitno da kažemo na osnovu svih ovih stvari koji se dešavaju poslednjih nekoliko dana jeste da Rusija drži pod kontrolom oblast Luganska, veći deo Donjecka, veći deo Zaporožja, deo Dnjepropetrovska, blizu je Nikolajeva... To nam sve govori da sve one isporuke oružja od strane Zapada, to oružje nije pokazalo nikakvu efektivnost u borbenim dejstvima. Samo jedna stvar je sigurna, a to je da se rat produžuje i da imamo još veći broj žrtava. To je samo potvrda da u ovom trenutku očigledno nekom nije stalo do mira. Sa druge strane, ono što sasvim sigirno možemo da zaključimo jeste da ukoliko ukrajinske Oružane snage dobiju sisteme velikog dometa, onda sasvim sigurno možemo da očekujemo da će ruske Oružane snage ići na to da se zauzme Kijev - istako je Spasić u emisiji "Aktuelnosti".

Srđan Perišić, profesor geopolitike

O tome će ići akcija i da li je očigledna pobeda Rusije i kako će se sve to odraziti na evropske zemlje

- U razgovoru sa stanovnicima i ruskim vojnicima u Donbasu, uveren sam da su oni rešeni da pobede u ovom ratu i u ovom globalnom sukobu. Dakle, narod Donbasa je čvrsto uveren u tu svoju pobedu. Video sam taj optimizam kod tih ljudi, bez obzira što su oni u ratu već osam godina. Već osam godina, još od februara 2014. godine,  Ukajiina kao država ne postoji. Ona je prestala da postoji 2014. godine kada je njen politički i pravni  sistem srušen od strane Zapada. Zapad je pokrenuo obojenu revoluciju, čak je i Viktorija Nuland to javno priznala. Ukrajina kao država više ne postoji i zato možemo da je zovemo bivša Ukrajina. Ali, zato od te 2014. godine traje rat, a Rusi su krenuli da zavše taj osmogodišnji rat koji se vodi. Optimizam kod tih ljudi u Donbasu jeste izražen - istakao je profesor Perišić.

- Sa druge strane, vidimo da postoje dve osnovne kategorije kijevskog režima od 2014. godine, a to su vojska i bezbednosne službe. Svih osam godina Zapad je ulagao u te dve poluge kijevskog režima i praktično ono što od kijevskog režima još uvek postoji to su te dve dimenzije, institucije, jer Zapad čvrsto stoji iza njih - dodao je Perišić.

- Ja sam u razgovoru sa nekim ukrajinskim zarobljenicima u Donjecku  praktično zaključio da su ti ukrajinski vojnici svih osam godina bili pod jakom presijom i indoktrinacijom kijevskog režima. Oni imaju dvadeset i nešto godina, to su ti vojnici koji ratuju. To su momci od dvadesetak godina. Oni nikakvu dimenziju tog rata ne osećaju. Oni ne znaju šta de dešava - dodao je profesor.

On je takođe istakao da je u razgovoru sa zaroblejnim ukrajinskim vojnicima video da su oni i dalje ubeđeni da pobeđuju u sukobu iako je kijevski režim gađao zatvor gde su ti zarobljenici smešteni. 

- Vidi se tu kakvo je ponašanje kijevskog režima - onakvo kako su ih Amerikanci učili, a to je da se koriste one terorističke metodame, ubijaju svoje vojnike, jer su saznali da oni počinju da svedoče o zločinima kijevskog režima tokom ovih osam godina, a posebno poslednjih meseci - dodao je Perišić.

- Ti ukrajinski zarobljenici svi imaju ruska imena, prezimena. Ne možete da ih razlikujete, čak su i iz centralnog dela Ukrajine, istočnog dela.... Kada ih pitate koji je njihov maternji jezik kažu ruski, a kad ih pitate šta su po nacionalnosti, opredeljenju, oni kažu da su Ukrajinci. Oni to ne znaju da objasne zašto je to tako...Oni ne znaju da je postojao Sovjetski Savez i Carska Rusija koja je osnovala te krajeve, prve gradove na prostoru bivše Ukrajine.. Oni to ništa ne znaju - dodao je profesor. 

- Istorija je proterana iz škola 2014. godine zato što se tako vidi ko ste vi, šta ste vi i kuda treba da razvijate svoju državu. Upravo je ta država nestala 2014. godine, a ostale su te američke poluge preko vojske i službe bez koje su prak okupirale narod bivše Ukrajine.

Đorđe Vukadinovć, Nova srpska politička misao 

- Ja ne znam dokle će doći ruska vojska. Ko ne zna, nije video, nema osećaj koja je to veličina teritorije i koliko je zapravo teško i zahtevno. U tom smilsu ja i sumnjam da se taj rat može završiti u režimu specijalne vojne operacije, suviše je to malo ruskih vojnika - istaako je Vukadinović.

On je istakao da najave i obećanja Zelenskog o kontraofanzivi imaju više psihološko-propagandno dejstvo, nego zaista realno uporište u stvarnosti. On ističe da je u pitanju možda druga stvar. On je istakao da Zapad sve vreme pruža i više od pomoći Ukrajini i da zapravo taj Zapad ratuje protiv Rusije.

- Bez obzira na tu podršku, oni ne mogu da povrate teritorije bez nekog unutrašnjeg sloma Rusije, ali mogu jednu drugu stvar. Mogu da naprave ozbiljnu destabiliziaciju. Mogu da gađaju, pogotovo sad kad su dobili te sisteme i rakete dugog dometa, mogu da stvaraju atmosferu nestabilnosti, nesigurnosti i sprečavaju normalan život u tim oslobođenim teritorijama. Mislim da će to biti glavni izazov, iako postoje drugi ozbiljni zadaci pred ruskom vojskom, DNR i LNR. Mislim da će to možda biti teži zadatak. Veći izazov vidim da normalizuju život na ovim oslobođenim teritorijama na istoku Ukrajine. Tu će se videti snaga, logistika ruske države, potencijal i kapacitet. Nadam se da će se izbortiti sa tim. Znaju to u Kijevu, znaju to njihovi mentori u Londonu i Vašingtonu da je to zapravo potencijalna slaba tačka i na to gađaju...Zato bombe na Krimu, gađanje mostova, pritisak na Herson itd. - dodao je Vukadinović. 

- Gotovo sam siguran da se te teritorije ne mogu vratiti pod vlast Kijeva , ali imam dilemu po da li će i kako i po koju cenu Moskva uspeti da stabilizuje i normalizuje život na tim teritorijama. Možda će to biti veći izazov nego osloboditi, zauzeti neko od ovih mesta i gradova - rekao je Vukadinović. 

Ističe da je jasno da je u pitanju proksi rat Zapada protiv Rusije i u tom smislu je on težak i neizvestan.

- Da ratuju samo Rusija i Ukrajina, ova stvar bi već odavno bila gotova - zaključio je on. 

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar